Jan de Ridder

Jan de Ridder|1974-1976

Foto Jan Willem Gijsbers

Jan de Ridder is een echte Ernemmer en oud Vitessenaar. Zijn spelerscarrière is gestart bij VV. Presickhaaf. Daarna speelde hij bij ESCA VC en op 16 jarige leeftijd op contractbasis bij Jong Vitesse. Na zijn debuut voor het 1ste van Vitesse was hij twee seizoenen actief met zijn vaste rugnummer 15, van 1974 tot 1976. Na zijn carrière bij Vitesse was hij tot slot drie seizoenen actief voor de club VIJDO.

De Jeugdjaren

Jan begint zijn voetbal carrière op 9 jarige leeftijd bij VV. Presickhaaf waarna hij de overstap maakt naar ESCA VC. Op zijn 15de jaar dan nog spelend voor ESCA VC maakte hij deel uit van de voorlopige selectie voor het Nederlandse Jeugdelftal van 14-15 jaar. Hij slaagde erin om de selectie te halen en mocht meespelen in zijn eerste jeugdinterland tegen West-Duitsland op 7 maart 1970. Daarna volgende nog wedstrijden tegen Italië en Frankrijk.

Bron: Foto-archief Jan de Ridder

Jan speelde ook voor de Arnhemse selectiejeugd. (Jan zit op de onderste rij, vijfde van rechts). Dit is de rode draad door zijn carrière, ook na zijn tijd bij Vitesse kwam hij regelmatig uit voor het Arnhemse Team.

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Al op zijn 16de had Jan een contract bij Vitesse en hij speelde tot zijn 18de in de jeugd. Hij trainde daarin geregeld met het 1ste elftal mee. Vitesse speelde in de jaren ’70 ook al mee op verschillende jeugdtoernooien. De onderstaande foto is een van de jeugdelftallen waar Jan deel van uitmaakte. (Jan zit op de onderste rij, tweede van rechts)

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Een van de hoogtepunten binnen de Jeugd van Vitesse was het behalen van het kampioenschap op 1 april 1973. Jan behaalde dit op 18 jarige leeftijd met Jong Vitesse. (Jan staat op de bovenste rij, derde van rechts)

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Debuut in het 1ste elftal van Vitesse

Jan maakte zijn debuut met een invalbeurt voor de hoofdmacht van Vitesse tegen Fortuna SC op 20 oktober 1974. De eindstand werd 2-0 in het voordeel van Fortuna FC. Op 27 oktober 1974 in de wedstrijd Vitesse – FC Vlaardingen had Jan een basisplek als linkervleugelverdediger. Dit kwam door een gebroken botje in de voet van zijn maatje Charley Bosveld. Zijn reactie na de wedstrijd was als volgt: “Ik was wat zenuwachtig, daardoor gingen de eerste minuten niet zo goed. Verder vond ik het wel lekker gaan. Ik vond mijn tegenstander Pas wel een van de beste spelers van Vlaardingen. Ik had de opdracht om hem constant te volgen. Ik mocht daardoor niet mee naar voren gaan. Dat heb ik een enkele keer gedaan, toen we al met 2-0 of 3-0 voorstonden. Het was natuurlijk een verdiende zege voor ons, maar we hadden voor rust toch wel de wedstrijd moeten beslissen”. Eindstand van dit duel werd 4-0 in het voordeel van Vitesse. Doelpuntenmakers waren Willy Veenstra (1–0), Joop Heezen (2–0), Piet Van Kerkhof (3–0) en Bosco Bursać (4–0).

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

1ste seizoen Jan de Ridder 1974-1975

Bron Wikipedia

De Vitesse-selectie stond in het seizoen 1974/’75 onder leiding van trainer Ned Bulatović.

In de Eerste divisie behaalde Vitesse de derde plaats met 45 punten (in het “2 punten”-systeem). Vitesse plaatste zich met de vierde periodetitel voor de nacompetitie, maar met de derde plaats in de nacompetitie werd geen promotie naar de Eredivisie bereikt. In de KNVB beker verloor Vitesse in de eerste ronde van FC VVV. In de competitie bezochten gemiddeld 5.306 toeschouwers Vitesse in Nieuw-Monnikenhuize.

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Jan de Ridder speelde dit seizoen 24 competitiewedstrijden en 2 wedstrijden in de nacompetitie. Voor de KNVB Beker kwam hij niet in actie. (Jan zit op onderste rij, als tweede van rechts, rechts naast hem zit zijn maatje Charley Bosveld)

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

2de seizoen Jan de Ridder 1974-1975

Bron Wikipedia

De Vitesse-selectie stond in het seizoen 1975/’76 onder leiding van drie verschillende trainers. Ned Bulatović begon het seizoen, maar bij de wedstrijd tegen SC Cambuur op 21 september zat Jan de Bouter al op de bank bij afwezigheid van Bulatović. De volgende dag diende Bulatović zijn ontslag in bij Vitesse. De Bouter bleef daarna trainer tot hij op 4 april ontslagen werd. Vitesse stelde Clemens Westerhof aan als opvolger, hoewel Westerhof niet over de juiste papieren beschikte. De KNVB ging hier maar tijdelijk mee akkoord en verzocht Vitesse voor de nacompetitie een nieuwe trainer aan te stellen. Henk Wullems die al aangesteld was voor het nieuwe seizoen begon hierdoor al op 1 juni 1976. Wullems liet Westerhof het seizoen als (assistent)trainer afmaken en nam zelf plaats op de tribune tijdens de nacompetitiewedstrijden.

In de Eerste divisie behaalde Vitesse de vijfde plaats met 42 punten (in het “2 punten”-systeem). Vitesse plaatste zich met de vierde periodetitel voor de nacompetitie, maar met de derde plaats in de nacompetitie werd geen promotie naar de Eredivisie bereikt. In de KNVB beker verloor Vitesse in de eerste ronde van Helmond Sport. In de competitie bezochten gemiddeld 3.667 toeschouwers Vitesse in Nieuw-Monnikenhuize.

In de onderstaande foto is de eerste training te zien van het seizoen 1974-1975. Ned Bulatovic trainde die ene dag gewoon de selectie van Vitesse ondanks zijn verbod van de KNVB. Hij zou niet de juiste papieren hebben om de training te leiden. Hij zou later zelf ontslag nemen.

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Jan de Ridder speelde dit seizoen één competitiewedstrijd en geen wedstrijden in de nacompetitie. Voor de KNVB Beker kwam hij niet in actie. De dienstplicht gooide roet in het eten waardoor hij een aantal maanden op non actief kwam te staan. Helaas kwam het niet tot een nieuwe verbintenis.

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

VIJDO

Na Vitesse vervolgde hij zijn geel zwarte carierre bij VIJDO. De club veranderde maar de kleuren die bleven. Na drie jaar zat zijn voetbalcarrière buiten erop. In de zaal bleef Jan nog actief. (Jan staat in de bovenste rij, als tweede van rechts).

Bron: Foto-Archief Jan de Ridder

Trainerscarrière

Na een periode van rust en enkele jeugdactiviteiten haalde Jan zijn papieren om het trainersvak op te pakken als hoofdtrainer. Bij de volgende clubs was hij een bekend gezicht: ESCA VC, Elsweide, Eldenia (tweede trainer), Eendracht, Duno Doorwerth, Eldenia en als laatste De Paasberg.

Scroll Up